Olika typer av håravfall

Alla människor tappar hår… problemet är när det inte växer ut igen.

En människa har mellan 90 000 och 180 000 hårsäckar i hårbotten. Ett hårstrå växer ca 1 cm per månad, och normalt tappar du cirka 100-150 hårstrån per dygn. Det har dock ingen betydelse för mängden hår på huvudet eftersom hårstrået i samma stund ersätts av ett nytt som redan börjat växa. Men på grund av till exempel ålder, kön, ärftlighet, sjukdom eller medicinering kan du börja tappa fler hårstrån än normalt eller få problem med återväxten.

Och även om vissa upplever det som helt naturligt att bli tunnhårig eller helt kal, finns det många som känner obehag. Oavsett vilket – kan onaturligt håravfall påverka dig, både till kropp och själ.

Manligt håravfall

Den absolut vanligaste anledningen till håravfall är ärftlighet. Om någon av dina föräldrar har drabbats av håravfall är sannolikheten stor att du har ärvt dessa anlag. Män drabbas oftare av håravfall än kvinnor. Manligt håravfall drabbar ca 40% av alla män i 40-årsåldern och 50% av de som är i 50-årsåldern. För flera män börjar dock håravfallet redan i 20-årsåldern.

Man tror att anledningen till att män drabbas oftare än kvinnor är att många män har en ökad känslighet i hårbotten för dihydrotestosteron (DHT) vilket är en orsak till manligt håravfall. DHT gör att hårsäckarna, i vilka håret bildas, krymper hos den som har manligt håravfall. Detta medför att hårstråna blir tunnare. Vanligtvis ser man att håret tunnas ut, ”kryper upp”, först i tinningarna. Efterhand kan även hjässans partier påverkas, allt från en mer diffus till markant uttunning av håret.

Läs mer om våra hårersättningar för män.

Kvinnligt håravfall

Till skillnad från männens håravfall, så utgörs kvinnors håravfall ofta en generell och diffus uttunning, med koncentration över hjässan. Vanligtvis sker detta vid övergångsåldern, men även i vissa fall tidigare. Läs mer om våra hårersättningar och volymprodukter för kvinnor.

Alopeci

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Trots att åkomman är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av det håravfall man drabbas av. Såväl män som kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Alopeci finns i tre former. Alopecia areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Alopecia totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet. Alopecia universalis kallas det när allt hår på hela kroppen påverkas. Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta.

Har du Alopeci med totalt eller fläckvist håravfall, rekommenderar vi peruk eller hårersättning. Peruk täcker hela hjässan, medan hårersättningen appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret.

Håravfall vid medicinsk behandling

Medicinskt relaterat håravfall kommer oftast plötsligt, d v s att man tappar stora delar eller allt hår under kort tid. Det finns ett antal orsaker till detta, där en av de vanligast förekommande anledningarna till totalt håravfall är cytostatika (cellgifter), det vill säga läkemedelsbehandling som används mot olika cancersjukdomar.

I praktiken påverkar cytostatikabehandlingen cellförnyelsen i hårsäckarna, vilket leder till att de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Ofta går de av när de når hudytan. Detta gäller framför allt håret på huvudet, men kan även påverka annan kroppsbehåring. Håravfall vid medicinsk behandling är oerhört individuellt och drabbar inte alla.

Vid håravfall efter cytostatika rekommenderar vi peruk som den bästa och mest effektiva lösningen, eftersom den täcker hjässan samt kan ge dig din frisyr tillbaka. Mer information om våra peruker hittar du på vår hemsida carlmlundh.se.

Andra orsaker till håravfall

Det finns självklart en mängd förklaringar till varför man kan drabbas av håravfall, t ex genom sjukdom, medicinsk behandling eller vanligare med ärftlighet, att man blir tunnhårig. Man kan också t ex i samband med en rejäl infektion, stor psykisk anspänning eller för kvinnor i samband med graviditet, få diffust håravfall. Denna typ av håravfall beror på att många hårsäckar går in i vilofas samtidigt och då fäller sitt hårstrå. Denna typ av håravfall kan bli väldigt uttalad men håret kommer alltid tillbaka.

Är du orolig över ditt håravfall?

Är du orolig över ditt håravfall eller tappar mer hår än vanligt? Kontakta alltid din läkare om du upplever att ditt håravfall inte orsakas av genetiska (ärftliga) betingelser.

  • Ring oss nu på Telefon: 0200-219 100 eller fyll i formuläret nedan.
  • Fält markerade med stjärna* måste fyllas i.