Olika typer av håravfall

Alla människor tappar hår… problemet är när det inte växer ut igen.

En människa har mellan 90 000 och 180 000 hårsäckar i hårbotten. Ett hårstrå växer ca 1 cm per månad och normalt tappar du cirka 100-150 hårstrån per dygn. Detta har dock ingen betydelse för mängden hår på huvudet eftersom hårstrået i samma stund som man tappar det ersätts av ett nytt,  som redan börjat växa. Men på grund av till exempel ålder, kön, ärftlighet, sjukdom eller medicinering kan du drabbas av håravfall och börja tappa fler hårstrån än normalt samt få problem med återväxten.

Håravfall – män

Den absolut vanligaste anledningen till håravfall är ärftlighet, det vill säga om någon av dina föräldrar har drabbats av håravfall är sannolikheten stor att även du har ärvt dessa anlag. För män drabbas ca 40% av alla män i 40-årsåldern och 50% av de som är i 50-årsåldern, men för flera män börjar håravfallet redan i 20-årsåldern.

Anledningen till att män drabbas oftare av håravfall än kvinnor, kan delvis bero på att fler män har en ökad känslighet i hårbotten för dihydrotestosteron (DHT) – vilket är en orsak till manligt håravfall. DHT gör att hårsäckarna där håret bildas, krymper hos den som har manligt håravfall – vilket då medför att hårstråna blir tunnare. Detta kan visas sig genom att håret först tunnas ut eller ”kryper upp” i tinningarna. Efterhand kan även hjässans partier påverkas, det kan vara allt från en mer diffus till en markant uttunning av håret.

Håravfall hos kvinnor

Kvinnors håravfall, till skillnad från mäns håravfall, består oftast av en mer diffus uttunning över hjässan. Vanligtvis sker denna uttunning vid övergångsåldern i samband med hormonförändringar i kroppen, men håravfall kan även ske tidigare.

Andra förklaringar till varför man kan drabbas av håravfall, kan vara t.ex. sjukdom, medicinsk behandling, mediciner eller vanligare genom ärftlighet. Håravfall kan även komma i samband med en rejäl infektion, stor psykisk anspänning eller i samband med graviditet. Denna typ av håravfall beror på att många hårsäckar går in i vilofas samtidigt och då inte naturligt fäller eller återbildar några hår. Denna typ av håravfall kan bli väldigt uttalad – men håret kommer oftast alltid tillbaka.

Alopeci

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är även namnet på en autoimmun sjukdom. Alopeci finns i tre former:

  • Alopecia Areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen.
  • Alopecia Totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet.
  • Alopecia Universalis kallas det när allt hår på hela kroppen påverkas.

Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta, håret kan i vissa fall växa tillbaka – och i andra fall, även tappas igen. Trots att Alopecia är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av håravfallet och en svårighet att vänja sig vid tanken att inte ha något hår. Såväl män som kvinnor och i alla åldrar kan få Alopeci.

Har du Alopeci med totalt eller fläckvist håravfall, rekommenderar vi peruk eller hårersättning. En peruk täcker hela hjässan, medan en hårersättningen appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret.

Håravfall vid medicinsk behandling

Den vanligast förekommande anledningen till totalt håravfall vid medicinsk behandling är cytostatika (kemoterapi), det vill säga en läkemedelsbehandling som används mot olika cancersjukdomar. Detta håravfall kommer oftast plötsligt och man tappar stora delar eller allt hår under en kort tid. Viktigt att komma ihåg är att denna typ av håravfall är oerhört individuell och drabbar inte alla!

Vid håravfall efter cytostatika rekommenderar vi peruk – mer information om våra peruker hittar du på vår salongssida carlmlundh.se

Är du orolig över ditt håravfall?

Är du orolig över att du tappar mer hår än vanligt? Kontakta din läkare vid behov.

Boka fri konsultation

Boka tid på telefon: 0200-219 100

Eller fyll i vårt webformulär – så kontaktar vi dig när det passar dig!

Boka tid online:

Via knappen nedan når du vår bokningssida på Boka Direkt. Där är alla våra salonger är listade (våra Haircenter delar salong med våra Carl M Lundh salonger).

På Boka Direkt väljer du din närmaste salong och därefter bokningalternativ:
Aderans Haircenter – Konsultation Herr
Aderans Haircenter – Konsultation Dam

  • Ring oss nu på Telefon: 0200-219 100 eller fyll i formuläret nedan.
  • Fält markerade med stjärna* måste fyllas i.

Boka fri konsultation

Boka tid på telefon: 0200-219 100

Eller fyll i vårt webformulär – så kontaktar vi dig när det passar dig!

Boka tid online:

Via knappen nedan når du vår bokningssida på Boka Direkt. Där är alla våra salonger är listade (våra Haircenter delar salong med våra Carl M Lundh salonger).

På Boka Direkt väljer du din närmaste salong och därefter bokningalternativen:
Aderans Haircenter – Konsultation Herr
Aderans Haircenter – Konsultation Dam

Våra Aderans Haircenter

Du hittar våra Aderans Haircenter i 10 städer – från Malmö till Umeå. Se vår kontaktsida.

  • Ring oss nu på Telefon: 0200-219 100 eller fyll i formuläret nedan.
  • Fält markerade med stjärna* måste fyllas i.